کاربر گرامی ورود شما را به انجمن خیر مقدم عرض میکنیم. جهت استفاده از تمامی امکانات سایت باید عضو شوید. جهت عضویت اینجا را کلیک کنید.

امیرالمومنین على عليه السلام : « آن كس از شما ايمانش كاملتر است كه اخلاقش نيكوتر باشد »
امروز شنبه 29 اسفند 1388 00:07

همه زمانها با ساعت محلی UTC + 3:30 تنظیم شده اند

ارسال موضوع جديد پاسخ به موضوع  [ 35 پست ]  برو به صفحه قبلي  1, 2, 3, 4
نويسنده محتواي پيام
 موضوع پست:
پستارسال شده در: چهارشنبه 6 تیر 1386 03:08 
Commander
Commander
نماد کاربر

تاريخ عضويت :
جمعه 20 بهمن 1385 22:01

تشکر کرده اید :
3389

آفلاين

در احادیث سیرۀ پیامبر (ص) هم تحقیق شایسته و کافی صورت نگرفته است .

وقتی هنوز بحار الانوار در ایران چاپ نشده بود ، این جانب در کاظمین بودم ؛ تصمیم گرفتم که یک گروه علمی تشکیل بدهیم تا بحار را تصحیح و چاپ کنیم .
گروه علمی تشکیل شد ؛ من بودم ؛ شيخ محمد رضا شبيبي (رئیس مجمع علمی عراق و از علمای شیعه) بود ؛
دکتر مصطفی جواد (متخصص درلغت عرب) و دکتر صاحب زيني هم بودند .

گفتم از سیرۀ پیامبر (ص) شروع کنم . به احادیثی رسیدم که امکان نداشت صحت داشته باشند ؛ مثلاً اینکه زمین روی شاخ گاو است ، گاو روی یک ماهی و... !

راوی این چه کسی است ؟

وقتی سند آن را بررسی کردم دیدم آن روایات از ابوالحسن البَکري است (1). در اینجا لازم دانستم که مصادر کتاب بحارالانوار را بررسی کنم ؛
و در این بررسی دیدم که علامه مجلسی در مصادر کتابش ، از دویست و پنجاه و چند مصدر شیعه نام می برد ، و از نود و چند مصدر سنّی ؛

من دیدم علامه مجلسی می فرماید که ابوالحسن البکري شیعه بوده است و دو دلیل هم برای شیعه بودن او می آورد :

ـ یکی اینکه این حدیث را در دهه ربيع المولود في محضر العلماء می خوانده اند . (2)

ـ دلیل دوم آنکه او ، استاد شهید ثانی بوده است .

دلیل اول که برای ما حجّت نیست ؛ چرا که در محضر علماء ، ممکن است از سیرۀ ابن هشام هم برای ما مطلبی دربارۀ پیامبر (ص) نقل کنند .

در مورد دلیل دوم هم بحث و بررسی کردم . معلوم شد که این آقا ، استاد شهید ثانی در "روایت" بوده و آن هم در اجازۀ روایتی که

سنی به شیعه ، و شیعه به سنی می دهد .

باز هم مطالعه کردم ؛ دیدم ابوالحسن البکري دو نفر هستند : یکی در شام بوده و یکی در مصر .

یکی نامش محمد است و دیگری احمد .

و این روایت مالِ آن مصری است ، که معروف به وضّاع بودن (یعنی جعل حدیث) بوده است .

و سه کتاب دیگر هم دارد : یکی دربارۀ مولد پیامبر (ص) و یکی در باب مقتل علی (ع) ؛ کتابی هم دربارۀ حضرت زهراء (س) نوشته است ،

که مطالب این کتابها از طریق بحارالانوار به کتابهای ما ، تا منتهی الآمال منتقل شده است .

پس احادیث این افراد ، در کتابهای ما این چنین وارد شده است !

--------------------------------------------------------------------------------

1- احمد بن عبدالله بن محمد ، از اولاد خلیفه اول ابوبکر است و در نیمه قرن سوم هـ در گذشته است . ذهبی در شرح احوال او می نویسد:
«واضع القصص التی لم تکن قط» و او غیر از آن ابوالحسن البکری ، محمد بن عبدالرحمن است که در سال 954 هـ وفات یافته است .

برای اطلاع بیشتر از احوال ابوالحسن البکری مراجعه کنید به میزان الاعتدال ، شرح حال احمد بن عبدالله (رقم الترجمه 440) و لسان المیزان (رقم الترجمه 639)
و اعلام زرکلی 1/148 .

2- معلوم می شود که در آن وقت در اصفهان ، دهۀ ربیع المولود می گرفتند .

(29)

بازگشت به بالای صفحه
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید 
 موضوع پست:
پستارسال شده در: شنبه 9 تیر 1386 06:43 
Commander
Commander
نماد کاربر

تاريخ عضويت :

تشکر کرده اید :
3389

آفلاين

البته در بین علمای شیعه از گذشته تا به امروز ، کمتر کسی از علما به قدر علامه مجلسي به حدیث خدمت کرده است .

خدماتی را که این علما کرده اند نباید کم بشماریم ، و ما هر چه داریم از آنها داریم ؛  [size=84]( چیزی که هست علمای شیعه همدیگر را احترام می کنند ؛ اما از یکدیگر تقلید نمی کنند . )

[size=167]

ما در زمینۀ احادیث سیره ، احادیث تفسیر قرآن ، احادیث عقاید ، احادیث اخلاق و آداب و ...

محتاجیم به همان شیوۀ تحقیقات و کارهایی که فقهای ما در احادیث فقهی کرده اند .

(30)

بازگشت به بالای صفحه
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید 
 موضوع پست:
پستارسال شده در: شنبه 9 تیر 1386 07:22 
Commander
Commander
نماد کاربر

تاريخ عضويت :

تشکر کرده اید :
3389

آفلاين

نمونه ای از محکم کاری علمای گذشته بگویم ؛

[size=117]
نمونه ای از دقت شیعه درنقل و ضبط حدیث

از جمله علمایی که در حدیث کار کرده اند و من آنها را درک کرده ام ، مرحوم جدّم خاتم المحدثين آقا ميرزا محمد شريف عسکري تهراني بودند .

ایشان شاگرد آية الله العظمی ميرزا حسن شيرازي (صاحب فتوای تحریم تنباکو) بودند و سومین عالم سامرا بود .

آقا ميرزا محمد تهراني ، مستدرک «بحار» را نوشته بود که فقط اجازات آن ، پنج مجلد بود؛ که مرحوم شیخ آقا بزرگ تهرانی

و مرحوم آقا سید محسن امین عاملی هم از کتاب اجازات ایشان در مؤلفات خود استفاده کرده اند . کتاب اجازات بحار نیز چهار مجلد است .

من بخشهایی از دو اجازۀ روایتی را در اینجا می آورم ، تا ببینید که علمای ما در نقل و ضبط حدیث، در گذشته چگونه بوده اند .

این دو اجازه ای است که آنها را در جلد اول القرآن الکريم و روايات المدرستين از کتاب اجازات بحار الانوار نقل کرده ام ،

(آنجا با خط خود علامه مجلسی چاپ شده است) :

(1) در اجازه شيخ فخر الدين محمد ، فرزند علامه حلّي (متوفی 771 ق) به شيخ محسن بن مظاهر آمده :

« و أجَزتُ له أيضاً أن يَرویَ عَنّي مصنفات الشيخ أبي جعفر محمّد بن الحسن الطوسي و مِن ذلک کتابُ تهذيب الأحکام فَإنّي قَرأتُه (1)

عَلی والدي دَرساً بعدَ درسٍ ، و تَمَّت قِراءَته في جرجان سنة اثني عشر و سبعمائة ، عَنّي عن والدي ثم والدي قرأه علی والده أبي المظفر

يوسف بن عليّ و أجازَ له رِوايَته ثُمَّ يوسف المذکور قَرأهُ علی الشيخ معمّر بن هبة الله بن نافع بن الوراق و أجاز له روايته ثُمَّ الفقيه معمّر المذکور

قرأه علی الفقيه أبي جعفر محمّد بن شهرآشوب و أجاز له روايته ثم شهرآشوب قرأه علی مصنفه أبي جعفر محمد بن الحسن الطوسي

و قرأه جدّي مرّةً ثانية »
.

می بینید که شیخ فخر الدین محمد ، این کتاب را از دو طریق (درساً بعد درس) تا برسد به مولف ، اجازه داده است.

یعنی کتاب را دوبار بر دو استاد خوانده و هر استاد نزد استادان دیگر خوانده اند تا برسد به مولف .

(2) یک روایت دیگر ، اجازه ای است از مرحوم مجلسی بر کتاب «کافی» که آن را در اینجا می آوریم . این نسخه از کتاب کافی در کتابخانۀ

آستان قدس رضوی است . من قسمتی از آن اجازه را برایتان می آورم:

بسم الله الرحمن الرحيم ... وفقه الله تعالی للارتقاء علی أعلی مدارج الکمال في العلم و العمل ، ...

سماعاً و تصحيحاً و تدقيقاً و ضبطاً في مجالس آخرها خامس عشر شهر جمادي الأولی من شهور سنة ثلاثة و ثلاثون بعد الألف من الهجرة

و درجای دیگر دراجازۀ بعدی می فرماید :

أنهاهُ المولی الفاضل البارع الذکي الألمعي . مولانا محمد شفيع التويسرکاني ، سماعاً تصحيحاً تدقيقاً ضبظاً في مجالس آخرها

بعض أيام ذي القعدة سنة ثلاث و ثمانين بعد الألف من الهجرة .

یعنی همانطور که کتاب کافی را تا هر جا می خوانده ، استادِ مُجیز برای او (در حاشیه همان کتاب) اجازه ای می نوشته است .

بعد می فرماید :

« أجزتُ له - دام تأييده - أن يَرویَ عنّي کُلَّ ما صَحَّت لي روايَتُه و إجازَتُه بأسانيدي المتّصلة إلی أصحاب العِصمة ... »

اجازه روایتی ، نزد علمای گذشتۀ ما، مانند اجازۀ اجتهاد امروز است . این طور نبوده که (از جمله مثل خودم که از شیوخ : مرحوم شیخ آقا بزرگ

و مرحوم جدم اجازۀ روایتی دارم ؛ و گاهی هم اجازه روایتی می دهم) یعنی با یک تعبیر کلی بگویند :« اجزت له أن يروي عني ما صحت لي روايته » ؛ نه !

بلکه آنچه صحیح و درست ، بر مُجیز خوانده شده بوده، می گفت این را من اجازه دادم (و اجازه ام از طریق فلان و فلان است تا به مولف کتاب می رسید) .

این ، شیوۀ علمای ما در علم روایت ، در گذشته بوده است ؛

ولی از زمانی که جدال بین اخباری ها و اصولی ها پیش آمد ، بیشتر کار ما شده است غور و تحقیق در احادیث فقهی ؛

احادیث دیگر را چنان که شایسته است ، بر استاد نمی خوانیم و از استاد روایت نمی کنیم ؛

و اجازۀ روایت نزد ما ، آن اجازۀ روایت در سابق نیست ؛

--------------------------------------------------------------------------------

1ـ قراءة به معنای یاد گرفتن لفظ و معنای کتاب از طریق استاد است .

برای تفصیل بیشتر مراجعه کنید به کتاب القرآن الکریم و روایات المدرستین 1/286-299 ط.اول 1415 هـ .

(31)

بازگشت به بالای صفحه
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید 
 موضوع پست:
پستارسال شده در: سه شنبه 12 تیر 1386 01:20 
Commander
Commander
نماد کاربر

تاريخ عضويت :

تشکر کرده اید :
3389

آفلاين

اما از آنچه که در مکتب خلفا (در مورد اجازه) دیده ام هم ، یک مورد را بگویم:

در یکی از منابع اهل سنت آمده بود ، که یکی از علمایشان (در خانه ای از اهل علم) ، کودکی قنداقه ای را در گهواره دید ؛

گفت : می ترسم این بچه به درس من نرسد ! من به این کودک ، اجازه دادم از من روایت بکند !!!
(1)

[size=134]
بنابراین، چنانکه می بینیم ، بین نحوۀ روایت حدیث ، در مکتب خلفا و مکتب اهل بیت (ع) ،

تفاوت بسیار است .

1- القرآن الکریم و روایات المدرستین 1/313 .

(32)

و آخر دعوانا أن الحمد لله رب العالمين

و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته  :razz:

بازگشت به بالای صفحه
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید 
 موضوع پست:
پستارسال شده در: سه شنبه 26 تیر 1386 22:09 
Commander
Commander
نماد کاربر

تاريخ عضويت :

تشکر کرده اید :
3389

آفلاين

در پایان برای آشنایی بیشتر با مولف و محقق ارجمند ، پژوهشگر نامی و پرکار قرآن و حدیث ، عقاید و تاریخ اسلام و ...

[size=184]
« عـلامـه سیـّد مـرتـضـی عـسـکـری (قدس سرّه) »

می توانید به پیوند زیر مراجعه فرمایید :

لينکها براي کاربران مهمان قابل دسترسي نيست، براي مشاهده ي لينکها لطفا ثبت نام کرده و وارد شويد 

بازگشت به بالای صفحه
 مشخصات ايميل  
تشکر کرده اید 
نمايش پست ها:  مرتب سازي بر اساس  
ارسال موضوع جديد پاسخ به موضوع  [ 35 پست ]  برو به صفحه قبلي  1, 2, 3, 4

همه زمانها با ساعت محلی UTC + 3:30 تنظیم شده اند

کاربران حاضر

کاربران حاضر در اين انجمن: - و 2 مهمان

شما نمي توانيد موضوع جديدي در اين انجمن ايجاد کنيد
شما نمي توانيد به مباحث در اين انجمن پاسخ دهيد
شما نمي توانيد پست هاي خود را در اين انجمن ويرايش کنيد
شما نمي توانيد پست هاي خود را در اين انجمن حذف کنيد
شما نمي توانيد فايل هاي پيوست در اين انجمن ارسال کنيد

جستجو براي:
پرش به:  

News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list