14- تجديد بيعت با آن حضرت بعد از فرايض همه روزه و هر جمعه
بيعت به اين معنى در دعاى عهدى كه براى هر روز روايت شده، و دعاى عهدى كه تا چهل بامداد روايت گرديده (1) ياد شده است.
و رسول خداصلى الله عليه وآله همه امّت را امر فرمود كه به اين گونه بيعت با امامانعليهم السلام بيعت نمايند، چه كسانى كه حاضر بودند و چه غايب، در خطبه غدير كه در كتاب احتجاج (2) روايت گرديده، و بدون شك بيعت كردن به اين معنى از لوازم و علايم ايمان است، بلكه ايمان جز به آن تحقق نمىيابد، پس مبايع در اينجا مؤمن است و مشترى خداوند - عزّوجلّ - از همين روى فرموده است:
صلى الله عليه وسلمإِنَّ اللَّهَ اشْتَرى مِنَ المُؤْمِنِينَ أَنْفُسَهُمْ وَأَمْوالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ؛ (3)
خداوند از مؤمنين جانها و اموالشان را خريدارى فرمود به اينكه بهشت را براى ايشان قرار دهد... .
و خداى تعالى پيغمبران و رسولان را براى تجديد و تأكيد اين بيعت برانگيخت كه هر كس با آنان بيعت كرد با خداوند بيعت نموده، و
هر كس از ايشان روى گرداند از خدا روى گردانيده است، از همين روى خداوند - جلّ شأنه - فرموده:
إِنَّ الَّذِينَ يُبايِعُونَكَ إِنَّما يُبايِعُونَ اللَّهَ يَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَيْدِيهِمْ فَمَنْ نَكَثَ فَإِنَّما يَنْكُثُ عَلى نَفْسِهِ وَمَنْ أَوْفى بِما عاهَدَ عَلَيْهُ اللَّهُ فَسَيُؤْتِيهِ أَجْراً عَظِيماً؛ (4)
به درستى، كسانى كه با تو بيعت مىكنند در حقيقت با خداوند بيعت مىكنند، دست خدا بر روى دست آنان است، پس از آن هر كس بيعت را نقض نمايد در حقيقت بر زيان و هلاك خويش إقدام كرده و هر آنكه با خداوند عهد بسته وفادار بماند خداوند او را پاداش بزرگى خواهد داد.
در اين آيه شريفه نيز دلالت بر اين است كه منظور از بيعت و مبايعه همان عهد مؤكّد و پيمان شديد با خدا و رسول او است، و به وفا كنندگان آن عهد و پيمان وعده فرموده كه پاداش بزرگى به آنان خواهد داد.
15- تداوم درخواست معرفت آن حضرت
مداومت كردن بر دعايى كه ثقة الاسلام كلينى (5) و شيخ نعمانى (6) و شيخ طوسى به سندهاى خود، از زراره روايت كردهاند كه گفت: شنيدم حضرت ابوعبد اللَّه امام صادقعليه السلام مىفرمود: براى آن جوان پيش از قيامش غيبتى خواهد بود.
گفتم: چرا؟ فرمود: مىترسد - و به شكمش اشاره كرد - سپس فرمود: اى زراره! و او است منتظَر و او است كه در ولادتش شك مىكنند، پس بعضى مىگويند:
پدرش بدون بازمانده از دنيا رفت و بعضى از آنها مىگويند: در حالى كه در شكم مادر بود، پدرش فوت كرد و بعضى مىگويند: دو سال پيش از فوت پدرش متولد شد و اوست منتظر، مگر اينكه خداوند - عزّوجلّ - دوست دارد كه شيعه را امتحان كند، پس در آن هنگام است كه تشكيك و توهم اهلِ باطل آغاز مىشود.
اى زراره! اگر آن زمان را درك كردى، اين دعا را بخوان:
اَللَّهُمَّ عَرِّفْنِي نَفْسَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي نَفْسَكَ لَمْ أَعْرِفْ نَبِيَّكَ، اَللَّهُمَّ عَرِّفْنِي رَسُولَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي رَسُولَكَ لَمْ أَعْرِفْ حُجَّتَكَ، اَللَّهُمَّ عَرِّفْنِي حُجَّتَكَ فَإِنَّكَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِي حُجَّتَكَ ضَلَلْتُ عَنْ دِينِي؛(7)
بار خدايا! تو مرا به خود شناسا كن، كه اگر خودت را به من نشناسانى، پيغمبرت را نخواهم شناخت، بار خدايا! تو رسولت را به من بشناسان، كه اگر رسول خود را به من نشناسانى، حجّتت را نخواهم شناخت. پروردگارا! حجّت خودت را به من بشناسان، كه اگر حجّتت را به من نشناسانى، از دين خود گمراه خواهم شد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1- بحار الانوار، 111/102.
2- احتجاج، 66/1.
3- سوره توبه، آيه 111.
4- سوره فتح، آيه 10.
5- اصول كافى، 337/1.
6- غيبت نعمانى، 86، ان فى قائم سنة من الانبياء.
7-مفاتيح الجنان، دعا در غيبت امام عصر عليه السلام